Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Dzień Kapusty

Czas jesieni to czas zbiorów warzyw i owoców. Czas robienia zapasów na zimową porę.

W przedszkolnym kąciku przyrodniczym pojawiły się słoiczki ze smakowitymi kompotami, dżemami, powidłami, ale także ogórkami, papryką i grzybami w zalewie octowej oraz rozmaitymi sałatkami, które dzieci wraz z rodzicami wykonały w domu.

Przedszkolaki podczas „Dnia kiszonej kapusty” poznały tajniki tego procesu. Obejrzały film edukacyjny, który nie tyko stanowił instrukcję przygotowania kiszonej kapusty, ale też pokazał dawne tradycje i zwyczaje związane z tą czynnością.

Dzieci poznały różne rodzaje kapusty, podziwiały ich wielkość, kształt a także kolorystykę. Wspólnie zatańczyły przy piosence o kiszeniu kapusty.

Obejrzały też narzędzia niezbędne do kiszenia kapusty: szatkownicę i ubijak.

Z pomocą rodziców, główki kapusty, których w tym dniu w przedszkolu było co nie miara, zostały poszatkowane. Powstałe wiórki przedszkolaki umieściły w naczyniach i posoliły.

Wielką frajdę wszystkim sprawiło ubijanie kapusty. Każdy przedszkolak z zaangażowaniem uczestniczył w działaniach. Kapusta, gdy się już ukisi będzie służyła do przygotowywania pysznych i zdrowych surówek, które dzieci będą zjadać z apetytem.