Dzień Kapusty
Czas jesieni to czas zbiorów warzyw i owoców. Czas robienia zapasów na zimową porę.
W przedszkolnym kąciku przyrodniczym pojawiły się słoiczki ze smakowitymi kompotami, dżemami, powidłami, ale także ogórkami, papryką i grzybami w zalewie octowej oraz rozmaitymi sałatkami, które dzieci wraz z rodzicami wykonały w domu.
Przedszkolaki podczas „Dnia kiszonej kapusty” poznały tajniki tego procesu. Obejrzały film edukacyjny, który nie tyko stanowił instrukcję przygotowania kiszonej kapusty, ale też pokazał dawne tradycje i zwyczaje związane z tą czynnością.
Dzieci poznały różne rodzaje kapusty, podziwiały ich wielkość, kształt a także kolorystykę. Wspólnie zatańczyły przy piosence o kiszeniu kapusty.
Obejrzały też narzędzia niezbędne do kiszenia kapusty: szatkownicę i ubijak.
Z pomocą rodziców, główki kapusty, których w tym dniu w przedszkolu było co nie miara, zostały poszatkowane. Powstałe wiórki przedszkolaki umieściły w naczyniach i posoliły.
Wielką frajdę wszystkim sprawiło ubijanie kapusty. Każdy przedszkolak z zaangażowaniem uczestniczył w działaniach. Kapusta, gdy się już ukisi będzie służyła do przygotowywania pysznych i zdrowych surówek, które dzieci będą zjadać z apetytem.