KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Andrzejki

Andrzejki - magiczny dzień wróżb i śmiesznych fryzur w naszym przedszkolu 29.11.2019

 

„Święty Andrzej ci ukaże, co ci los przyniesie w darze”…

Wigilia św. Andrzeja, czyli popularne andrzejki, od bardzo dawna są tradycyjnym dniem wróżb. Tego dnia dziewczęta próbowały dowiedzieć się czegoś o swojej przyszłości i o tym, co je czeka w najbliższym czasie. Przedszkolaki z Publicznego Przedszkola w Wartkowicach  również chciały poznać uroki wróżb i właśnie z tego powodu 29 listopada 2019 r., wzięły udział w zabawie andrzejkowej.

Sale, które każdego dnia służą  do zabawy i nauki, w magiczny sposób „zamieniły się” w tajemnicze miejsca pełne papierowych duszków, czarnych kotów, czarownic, serpentyn. Andrzejkowe wróżenie rozpoczęło się od pokazu różnych dziwnych i śmiesznych fryzur, które dzieci przygotowały wspólnie z rodzicami a nastrojowa muzyka i „czarodziejskie” dekoracje wprowadziły dzieci w świat magii.

Po obejrzeniu pokazu fryzur  przedszkolaki ze swoimi paniami wróżyły i czarowały, by poznać to, co je czeka w przyszłości. Nie zabrakło tańców i pląsów przy rytmach  ulubionych piosenek. Dzięki zabawie w przekłuwanie baloników dzieci dowiedziały się, kim zostaną jak będą dorośli - okazało się, że będą wśród nich piosenkarze, malarze, aktorzy ,policjanci i strażacy.  Kolejną wróżbą było wyciąganie losów z magicznego kapelusza. Nie zabrakło również wróżby z butami. Czy wróżby się spełnią – przyszłość pokaże. Pewne jest to, że przyniosły dzieciom wiele radości, były okazją do wspólnej zabawy.

Przedszkolaki bawiły się naprawdę wyśmienicie, a każda nowa wróżba wzbudzała w nich ogromną ciekawość.

Po zakończeniu wróżenia przedszkolaki zabrały ze sobą swoje „andrzejkowe przepowiednie”, by pochwalić się nimi rodzicom i rodzeństwu.

Mamy nadzieję, że tak wyśmienita zabawa andrzejkowa powtórzy się również w przyszłym roku i dostarczy nam tyle samo, a może nawet więcej, radosnych przeżyć.